Hva er Chalazion?

Chalazion er en betennelse/hevelse i øyelokket som etter hvert blir til en øm kul.

Symptomer

Vanlige symptomer for Chalazion er:

  • Rødme
  • Hevelse
  • Varme
  • Varierende grad av smerte

Årsaker

Årsaken til Chalazion er tiltetting (obstutruksjon) av utførselsgangene fra de meibomske kjertlene i øyelokket. Disse kjertlene produserer fettstoffer til tårevæsken. Obstruksjonen fører til opphopning av fettstoffer i kjertelen og betennelse i øyelokket.

Behandling av Chalazion

Man behandler dette med antibiotika for å forebygge sekundær infeksjon. Det kan også hjelpe å varme opp øyelokket med en varm klut slik at fettstoffene blir mer flytende. Deretter kan man massere øyelokket for å forsøke å drive fettstoffene ut av kjertelen. Små chalazier kan på denne måten forsvinne. Noen chalazier vil blåse seg opp og sprekke spontant.

Dersom chalaziet vedvarer, ta kontakt med Øyeklinikken Argus Syn. Der behandler øyelegene dette med et enkelt lite inngrep. På operasjonsstuen vår åpner vi chalaziet fra øyelokkets innside og fjerner innholdet. Du får bedøvelse og har ikke smerte under inngrepet. Selve operasjonen tar noen få minutter. Man dekker så til øyet med en bandasje, som skal ligge på i et par timer. Deretter skal man bruke antibiotika i ti dager.

Du kan bestille en medisinsk forundersøkelse her.