Keratitt er en betennelse i det ytterste gjennomsiktige laget foran i øyet, – hornhinnen. En infeksjon i hornhinnen som ikke blir behandlet kan føre til synsnedsettelse eller i verstefall at man mister synet. Mange mennesker har fått arr på hornhinnen og dermed redusert syn på grunn av keratitt.

Hvorfor får noen keratitt – hornhinnebetennelse?

Det finnes ulike årsaker til at man får hornhinnebetennelse. Det kan blant annet skyldes bakterier, virus, amøber, sopp eller autoimmun sykdom. Den viktigste årsaken til keratitt er utilstrekkelig hygiene ved kontaktlinsebruk.

I følge helsemyndighetene i en rekke land ser man de siste årene en kraftig økning i antall tilfeller av en alvorlig type keratitt, akantamøbe-keratitt. Denne alvorlige formen for keratitt kan føre til synstap eller blindhet og rammer nesten utelukkende kontaktlinsebrukere. Les mer om Keratitt her.

Hva er symptomene?

Vanlige symptomer er smerter med en sviende eller brennende følelse, lysskyhet, økt tåreproduksjon, nedsatt syn, pussdannelse med gjenklistret øye om morgenen, hovne øyelokk og rødt øye. Opplever du disse symptomene? Ta kontakt med en av våre øyeleger her.

Behandling av hornhinnebetennelse

Hvis du har mistanke om at du har hornhinnebetennelse bør du straks kontakte øyelege. Hos Argus Syn tar vi imot denne typen problematikk på meget kort varsel, som betyr at du blir behandlet av en erfaren øyelege samme dag. Keratitt behandles vanligvis med øyedråper. Hvis betennelsen er forårsaket av bakterier, benytter vi antibiotiske øyedråper, øyesalve og tabletter. Ved en herpesvirusinfeksjon brukes spesielle antivirale salver.

Hvis du har fått arr på hornhinnen kan vi hos Argus Syn i mange tilfeller behandle eller utbedre dette med laserbehandling. Ved alvorlige arrforandringer kan det være aktuelt å gjøre en hornhinnetransplantasjon.