Laseroperasjon på hornhinnen

Laseroperasjon på hornhinnen

Laseroperasjon på hornhinnen

Laseroperasjon på hornhinnens overflate

Den første, lasermetoden for behandling av synsfeil var korrigering på hornhinnens overflate. Dette begynte man med for ca. 25 år siden.

Metodene PRK, ASA, Lasek og cTEN er alle betegnelsene for laseroperasjon på hornhinnens overflate. Med overflatebehandling får man den samme laserbehandlingen som ved andre metoder. Forskjellen er kun at man ved disse metodene laserbehandler på øyets overflate.

Når man gjør PRK, ASA, Lasek og cTEN, fjernes først et tynt epitellag som ligger ytterst på øyet, for å komme til selve hornhinnen. Dette epitellaget er ca seks-hundredels millimeter tykt og ligger ytterst på øyet. Dette tynne ”hudlaget” kan fjernes på ulike måter. Man benytter enten en svak alkoholholdig løsning, en myk svamp eller laser. Epitelcellene byttes stadig ut og er ikke vev som skal behandles. Cellelaget gror raskt sammen igjen etter operasjonen. Det har minimal betydning med tanke på ubehag etter operasjonen eller sluttresultatet hvilken metode man benytter for å fjerne epitelcellene.

Fordi selve laserbehandlingen i alle disse metodene gjøres på hornhinnens overflate, blir det etter operasjonen en ytre sårflate på øyet, som trenger tid til å heles. Overflatebehandling er en trygg metode, men mange kjenner ubehag og sårhet de første dagene etter behandlingen. For å lindre smerten setter legen på en bandasjelinse på øyet etter operasjonen. Man oppnår også god lindring med smertelindrende øyedråper.

Med overflatebehandling tar det lenger tid før man har godt syn. Noen velger å være hjemme fra jobben noen dager. Synet blir gradvis klart etter noen uker.

De fleste som tar overflatekorreksjon i dag er pasienter som har svært tynne hornhinner og som derfor ikke egner seg for andre operasjonsmetoder.

Laseroperasjon inne i hornhinnen

Som beskrevet har overflatekorreksjon på hornhinnen (PRK, ASA, Lasek og cTEN) bivirkninger i den første tiden etter operasjonen. Forskerne var derfor tidlig på jakt etter behandlingsmetoder som ville gi mindre ubehag og raskere tilhelingstid. For ca 20 år siden kom man frem til en metode der man laserkorrigerer i hornhinnens dypere lag. Med denne behandlingen unngår man problemet med en sårflate på utsiden av øyet. Med behandling inne i hornhinnen føler pasienten svært lite ubehag etterpå. Man får raskt godt syn og de aller fleste går på jobb dagen etter operasjonen.

Bli kvitt briller og linser du også!

Snakk med en av våre erfarne sykepleiere om å bli brillefri.