Skjeve hornhinner

Skjeve hornhinner

Skjeve hornhinner – astigmatisme – betyr at hornhinnekrummingen er ujevn. Ujevnheten fører til at øyet ikke greier å fokusere lysstrålene direkte på et punkt på netthinnen slik som et normalt øye ville gjort.

Øyet vil isteden fokusere lyset på flere punkter både foran og bak netthinnen og resultatet blir at man ser uklart. Skjeve hornhinner er ikke en øyesykdom, men en tilstand.

Hva skjer når skjeve hornhinner oppstår?

Det vanlige er at hornhinnen har en sfærisk rund form. Utviklingen av skjeve hornhinner skyldes at hornhinnen gradvis blir mer ellipseformet. Når hornhinnen får en skjevhet og forandring i form, forandrer synet seg ved at man eksempelvis ser rette linjer som skjeve og at bokstaver blir doble.

Typiske symptomer:

Typiske symptomer kan være:

  • Rette linjer oppleves som bøyde
  • Hodepine
  • Problemer med å fokusere
  • Skjeling
  • Utfordringer med å bedømme avstand.
  • Tåkesyn
  • Uklart bilde

Korrigering med laser:

Skjeve hornhinner  behandles ofte med laser. Vi kan med dagens metoder behandle hornhinneskjevhet på inntil 7 dioptrier. Gjennom en grundig medisinsk forundersøkelse vil vi kunne avgjøre hvilken lasermetode som er best egnet til å behandle akkurat dine øyne. Argus Syn tilbyr den siste og mest presise generasjon laserkirurgi med den avanserte Eximer-laseren Schwind Amaris 1050 Hz og IntraLase™ LASIK, for behandling av hornhinneskjevhet.

Les mer om laseroperasjon her 

Korrigering med ICL – Linseoperasjon:

For en del pasienter med store synsavvik vil ikke laserkorrigering av hornhinnen være den optimale metoden for å oppnå godt syn. Isteden tilbys pasientene  en ICL operasjon. Vi  korrigerer da skjeve hornhinner, (som ofte er kombinert med nærsynthet eller overlangsynthet) ved å føre en ekstra linse inn i øyet. Linsen plasseres mellom iris og den naturlige linsen og gir meget god synskvalitet  uten briller eller linser.

Med denne metoden (ICL) er det ingen begrensninger med tanke på hvilken brillestyrke man hadde før operasjonen.

Les mer om linseoperasjon her

Bli kvitt briller og linser du også!

Snakk med en av våre erfarne sykepleiere om å bli brillefri.