Det er en strålende dame som sitter foran meg. Solvår Hegge er en svært aktiv kvinne. Hun er gründer og daglig leder for Sol Permanent Make-up. Arbeidet hennes krever at hun ser sylskarpt. Solvår hadde derfor i årevis irritert seg over at hun ikke hadde godt syn. Brillene var plagsomme, både på jobben og ellers i hverdagen. Da hun for flere år siden begynte å merke at også lesesynet ble dårligere valgte hun å undersøke mulighetene for linseoperasjon. Den gangen ble hun frarådet behandling, men Solvår slapp ikke tanken. Hun visste at operasjonsmetodene stadig ble bedre og ga større muligheter for å hjelpe mennesker med nedsatt syn.

Etter som årene gikk ergret Solvår seg mer og mer over brillene når hun skulle gjøre selv de enkleste oppgaver, som å lese SMSer, se på restaurantmenyer eller får med seg en kort tekst i forbifarten. Irritasjonsmomentene ble stadig flere og da hun en dag mistet brillene tenkte hun «nok er nok!». Etter å ha sjekket med flere venner og bekjente og undersøkt det hun kunne via internett bestemte Solvår seg for å kontakte Argus Syn for å stille spørsmål. Det var viktig for henne å velge en klinikk som er kjent for kvalitet, høy kompetanse og lang erfaring. Akkurat disse kvalitetene følte hun seg trygg på var ivaretatt hos Argus.

Dro på jobb dagen etter linseoperasjonen

Solvår møtte forventningsfull til forundersøkelse for linseoperasjon på klinikken. Etter en grundig medisinsk undersøkelse hos øyelege og optiker ble hun godkjent for linseoperasjon. Hun var fornøyd med å «få alle fakta på bordet» i informasjonssamtalen med sykepleier. På undersøkelsen ble Solvår fortalt at hun med stor sannsynlighet ville kunne jobbe dagen etter behandling. Hun syntes dette hørtes for godt ut til å være sant, men erfarte at det faktisk stemte. Solvår opplevde operasjonen som mye enklere enn hun hadde forestilt seg. Hun sier hun følte seg veldig godt ivaretatt og at det var god stemning med latter og prat underveis, – en fin avledning som gjorde at de få minuttene RLE operasjonen tok gikk raskt. At hun overhode ikke kjente smerte, synes hun er helt utrolig.

Allerede 5 minutter etter linseoperasjonen klarte Solvår å lese – riktignok var synet tåkete, men hun klarte det! Hun fikk avlivet mange av mytene hun hadde hørt. Blant annet at man etter laseroperasjon ikke kan bruke øynene på flere dager og at man må sitte i et mørkt rom. Allerede samme kveld inviterte hun venner hjem på besøk.

Angående myter, så har Solvår en klar anbefaling til dem som vurderer operasjon. ”Ikke hør på alles mulige menneskers meninger om hvordan dette foregår. Jeg fikk først og fremst mange advarsler og skrekkhistorier om hvor dramatisk operasjonen ville bli – og ingen av disse stemte. Mange var også bestemt på at man fortsatt måtte bruke lesebriller etter behandlingen. Skulle jeg hørt på alle «gode rådene» hadde jeg nok ikke sittet her uten briller i dag.” Hun avslutter med å si at rådene man bør følge må komme fra dem som sitter med kompetansen – de erfarne øyekirurgene hos Argus Syn.