Februarsolen varmer gjennom vinduene til Argus Syn i Lille Grensen 5. Det er OL i Pyeon Chang. Hele Norge er jublende glade over medaljedrysset som har slått alle tidligere OL-rekorder. Idrett er fengende og engasjerende.
Foran meg sitter en glad og fornøyd Are Strandli etter gjennomført laseroperasjon hos Argus Syn. Også han er på Olympialaget. Sammen med makkeren Kristoffer Brun ror han dobbesculler og trener mot OL i Tokyo i 2020.

Foto: NTB Scanpix

Nærsynt og skjeve hornhinner før laseroperasjon

Are hadde vært nærsynt med skjeve hornhinner. Han brukte briller og kontaktlinser. Dette fungerte til en viss grad, frem til han fikk en allergisk reaksjon og måtte slutte med kontaktlinsene.

Jeg trodde jeg måtte vente lenge på såkalt stabilt syn før jeg kunne gjennomføre en laseroperasjon, forteller han. Det er riktig at man må ha stabilt syn før man gjør en synskorrigerende laseroperasjon, men erfaringen hos Argus Syn er at mange venter lenger enn det som er nødvendig.

Selv om jeg ikke kunne bruke kontaktlinser, fungerte det godt med blant annet solbriller med styrke. Likevel kjente jeg at det å være helt avhengig av brillene, og ikke kunne gjøre noe med dem hvis de for eksempel skulle begynne å dugge veldig når man var ute på vannet rett før en OL-finale, ikke akkurat var ideelt. Flere av mine bekjente hadde utført en synskorrigerende laseroperasjon og alle anbefalte meg å ta en slik operasjon. De fortalte at de angret på at de ikke hadde gjort det tidligere. De snakket om Argus Syn og at de hadde svært god erfaring med klinikken.

Jeg syntes fortsatt det var skummelt, men jeg bestemte meg for å ta kontakt for en forundersøkelse. Dette skulle være testen på om jeg ville våge å ta en synskorrigerende laseroperasjon. Jeg møtte opp på klinikken med årvåkent blikk for å se om dette virket trygt nok. Men roen senket seg raskt. Jeg ble veldig godt tatt imot. Personalet virket trygt, erfarent og profesjonelt. I tillegg var det en hyggelig og god stemning. Jeg var kjempefornøyd med informasjonssamtalen. Det var også beroligende å høre at alle hos Argus, som hadde en synsfeil og som egnet seg for synskorrigerende laseroperasjon var blitt behandlet på klinikken. Her var daglig leder, en leger, en sykepleier og to optikere blitt laseroperert og alle var fornøyd med resultatet.

«Det gikk som smurt.»

Da jeg møtte opp operasjonsdagen, var jeg nervøs. Jeg måtte utfordre meg selv til å gjennomføre det jeg hadde planlagt. Men frykten forsvant raskt og hele hendelsen føltes nesten uvirkelig. Jeg ble tatt godt imot og fikk god informasjon både før og under inngrepet. ”Det gikk som smurt.” Jeg opplevde en rolig og profesjonell stemning. Jeg merket at de omkring meg var nøye på at alt skulle være 100% ordentlig. Jeg observerte at de tok seg god tid til å kvalitetssikre det som skulle gjøres. Men jeg var også overrasket over hvor fort, enkelt og smertefritt det hele var.

Jeg hadde ikke behov for smertelindring i etterkant heller. Og allerede rett etter laseroperasjonen så jeg godt. Utover kvelden ble synet enda bedre.

Under rekonvalesensen ble jeg, som jeg var forespeilet, noe tørr på øynene. Det føltes imidlertid lett å ta kontakt med klinikken og få den oppfølgingen som var nødvendig. Ingen spørsmål føltes dumme og det ble understreket at det er bedre med en kontroll for mye enn en for lite.

Are har vært aktiv roer i 16 år. Han har vunnet medaljer i flere internasjonale konkurranser.

I OL i Rio ble det bronse. Nå sikter han mot gull i OL i Tokyo i 2020.

Det er mange treningsøkter som legges ned både på romaskiner og ute i elementene. At jeg laseropererte synet var et riktig valg for meg med tanke på å være enda bedre ”fit for fight” når jeg trener mot gull, sier han med et lunt smil.